Könsmaktsstrukturer

Könsmaktsordningen eller patriarkatet är en samhällsstruktur som direkt eller indirekt ger män som grupp makt över kvinnor som grupp.
 
Detta ger sig uttryck i oskäliga löneskillnader, ojämn fördelning av makt i bl a bolagsstyrelser och andra bestämmande (makt-) organ. Men också ojämnt uttag av föräldraförsäkringen som i förlängningen förstärker löneskillnader och karriärsutvecklingen.
 
Men det är också strukturer som påverkar mäns makt över kvinnan och som i vissa fall leder till mäns förtryck och i förlängningen mäns våld mot kvinnan.
 
Hedersförtryck är inte ett sätt att peka ut en specifik grupp, kultur eller religion. Det är ett sätt att peka ut hur dessa patriarkala strukturer påverkar samhället så att mer än en förövare utövar detta förtryck och i förängningen våld mot kvinnor enligt vissa regler och mönster.
 
Ur mitt perspektiv handlar inte användandet av hedersförtryck att peka ut och fördömma. Det handlar snarare om att förstå och att komma till hjälp.
 
Det handlar lika väl om att tillse att ingen tvingas till varken att ta på sig (mot sin vilja) som att slippa att ta sv sig (mot sin vilja) ett plagg som förutbestämnts av dessa strukturer.
 
OBS: Desss strukturer förekommer och har förekommit på ett eller annat sätt i alla samhällen och kulturer. Det handlar om att känna igen och motarbeta mönster.
 
Det handlar om antirasism och feminism. Det handlar om ALLA människors lika värde på sina egna vilkor.

Förortsdebatten

Mehrtab Motavvas och Linnéa Bruno skriver i ETC
 

"Förorterna är inte bara Vänsterpartiets ansvar

Efter vänsterpartisten Amineh Kakabavehs debattartikel i Expressen om kvinnoförtrycket i förorten har många uttryckt kritik mot Vänsterpartiet för att inte stå upp bakom partikamraten i debatten. Men det är lika orimligt att anklaga V för svek mot förorten som Fi för svek mot våldsutsatta, skriver dagens debattörer.

 

Frågan är vad den tidigare och nuvarande regeringen vill göra för att motverka religiös extremism, kvinnoförtryck och homofobi? Vi tror att ett stärkande av demokratin på alla nivåer är avgörande, inte minst genom ungas inflytande. De nedskärningar som särskilt drabbat redan utsatta områden stärker religiös fundamentalism och nationalism. Att rusta socialpolitiskt och ge inte minst kvinnor möjlighet till ekonomisk självständighet är viktigt. Men problemen har inte enbart ekonomisk-materiell grund, utan handlar även om normer och värderingar. Könsförtryck, rasism, homofobi med mera försvinner inte automatiskt med mindre klassklyftor.

 

Vi välkomnar att fler röster nu hörs och att debatten om förorten nyanseras och inriktas på medborgarinflytande och jämlikhet i alla dimensioner, snarare än på repression och missriktade anklagelser.

Låt oss ta gemensamt ansvar för utmaningarna i svenska förorter!"

http://www.etc.se/debatt/fororterna-ar-inte-bara-vansterpartiets-ansvar

Hedersvåld och hedersförtryck

Ur vänsterpartiets Feministiska plattform, sida 7.
 
23-24/4 2009 antog partistyrelsen för Vänsterpartiet en feministisk plattform.
 
I den stod bland annat följande stycke:
 
Kvinnor, flickor och pojkar utsätts i Sverige och andra länder för ett hedersrelaterat förtryck och våld. Hedersvåldet är en del av det strukturella könsförtrycket och således inte begränsat eller kopplat till viss religion eller etnicitet. Det specifika med hedersvåldet är dock att det utövas med hjälp av kollektiva kontrollmekanismer och många gånger sanktioneras av släkt och omgivning. Syftet med förtrycket är emellertid detsamma, att flickor och kvinnor till varje pris ska underordnas männen och deras sexualitet kontrolleras. Könsförtryck som utgår från hederstänkande, såsom tvångsgifte, barnäktenskap, mödomshinneoperationer och könsstympning, måste motarbetas.
Samhället har inte agerat tillräckligt kraftfullt när det gäller hedersrelaterat förtryck, ibland med hänvisning till rätten att få utöva sin kultur. Kunskaperna om hedersförtryck har varit ytterst bristfälliga. Utbildning behövs både i grupper där he- derstänkandet är en del av vardagen och i de yrkeskårer som möter människor som lever ett hedersrelaterat liv."
 
http://www.vansterpartiet.se/assets/feministisk.plattform.72dpi.pdf
 
ovan visas ett stycker ur det feministiska programmet som påvisar hedersvåld och -förtryck. Nedan finns aktuella artiklar som antingen angriper Vänstern eller som är skrivna av vänstermänniskor och som behandlar hedersvåld och eller problematik i förorten och vad Vänstern vill göra och gör åt det: 
 
http://www.etc.se/kronika/vanstern-maste-klara-av-att-se-att-det-finns-reaktionara-krafter-aven-i-fororten
http://www.svd.se/fororten-behover-en-feministisk-politik/om/debatt
http://www.etc.se/debatt/skattepengar-ska-inte-ga-till-konsdiskriminering
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article18730670.ab
 
 
 
 

Hedersrelaterat våld

Utmärkt text av Mehrtab Motavvas

"Har Sara Mohammad påbörjat en ny häxjakt?
Jag har precis läst Sara Mohammads (GAPF) öppna brev till Vänsterpartiet. Först bedrev hon häxjakt på Gudrun Schyman (Fi) i flera år, nu verkar har hon börjat med samma retorik mot Jonas Sjöstedt (V). Varför skulle just Fi och V "svika förortsflickor", enligt henne?
I mina ögon visar detta bara att hon är för feg för att sparka uppåt mot de stora partierna, speciellt de borgerliga. Hennes nära samröre med Folkpartiet är liksom ingen nyhet. Därför väljer hon att sparka neråt mot de små partierna på vänsterkanten.
Om hon var en gnutta intellektuellt hederlig, skulle hon inte bygga hela sin kritik på halmgubbar. Den replik hon hänvisar till - av Aron Etzler, Christina Höj Larsen och Rossana Dinamarca - besvarar redan de två frågor som hon kritiserar. För det första hävdar de att religiös extremism är ett samhällsproblem som måste bekämpas. För det andra skriver de att kvinnoförtryck och homofobi finns i alla samhällsklasser. Hur tydliga ska de behöva vara?
Rent ideologiskt är jag lika mycket V som Fi, och jag har skäl att känna en viss besvikelse för saker V har gjort (bland annat mot Fi) och inte har gjort (bland annat att städa upp rasisterna i sitt eget parti), men en sak vet jag: V är lika solidariska mot förortare som Fi. Det sista något av dessa partier stödjer är religiös extremism, kvinnoförtryck och homofobi!
Nej, Sara Mohammad har en högerextrem agenda, som "is not my cup of tea".
 
Patriarker hittar alltid ursäkter för att kontrollera kvinnors sexualitet - överallt. Om det inte är religionen, så är det alkoholen. Om det inte är svartsjukan, så är det mäns fysiska överlägsenhet. Om det inte är kulturen, så är det naturen. Om det inte är hedern, så är det nationen.

Jag vänder mig mot allt kvinnoförtryck, inte bara det förtryck som sker i islams eller hederns namn. Kvinnoförtryck är inget muslimskt fenomen, det är ett patriarkalt problem. Islam är bara ännu en ursäkt som patriarker hittar på för att upprätthålla den universella patriarkala könsmaktsordningen.
"

Kontentan är -> Det är inte religionen (islam) som är orsaken till förtrycket. Det är bara en ursäkt för patriarkatet att få utöva makt över (främst) kvinnor. Det finns och har alltid funnits i olika former i alla religioner och kulturer.

RSS 2.0