Hedersvåld och hedersförtryck

Ur vänsterpartiets Feministiska plattform, sida 7.
 
23-24/4 2009 antog partistyrelsen för Vänsterpartiet en feministisk plattform.
 
I den stod bland annat följande stycke:
 
Kvinnor, flickor och pojkar utsätts i Sverige och andra länder för ett hedersrelaterat förtryck och våld. Hedersvåldet är en del av det strukturella könsförtrycket och således inte begränsat eller kopplat till viss religion eller etnicitet. Det specifika med hedersvåldet är dock att det utövas med hjälp av kollektiva kontrollmekanismer och många gånger sanktioneras av släkt och omgivning. Syftet med förtrycket är emellertid detsamma, att flickor och kvinnor till varje pris ska underordnas männen och deras sexualitet kontrolleras. Könsförtryck som utgår från hederstänkande, såsom tvångsgifte, barnäktenskap, mödomshinneoperationer och könsstympning, måste motarbetas.
Samhället har inte agerat tillräckligt kraftfullt när det gäller hedersrelaterat förtryck, ibland med hänvisning till rätten att få utöva sin kultur. Kunskaperna om hedersförtryck har varit ytterst bristfälliga. Utbildning behövs både i grupper där he- derstänkandet är en del av vardagen och i de yrkeskårer som möter människor som lever ett hedersrelaterat liv."
 
http://www.vansterpartiet.se/assets/feministisk.plattform.72dpi.pdf
 
ovan visas ett stycker ur det feministiska programmet som påvisar hedersvåld och -förtryck. Nedan finns aktuella artiklar som antingen angriper Vänstern eller som är skrivna av vänstermänniskor och som behandlar hedersvåld och eller problematik i förorten och vad Vänstern vill göra och gör åt det: 
 
http://www.etc.se/kronika/vanstern-maste-klara-av-att-se-att-det-finns-reaktionara-krafter-aven-i-fororten
http://www.svd.se/fororten-behover-en-feministisk-politik/om/debatt
http://www.etc.se/debatt/skattepengar-ska-inte-ga-till-konsdiskriminering
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article18730670.ab
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0