Politik - Svensk kulturhistoria och Religion

Vad menar han nu - kanske ni tänker.

Jo - som socialist så har jag två ganska säkra ståndpunkter.

1) Monarkin skall avskaffas och ersättas av republik där statschefen tillsätts med DIREKT demokrati, dvs genom val. Inte som nu där vi har en statschef - monarken som ärver sin tro, roll och plats i sämhället. Utöver det så har vi en statsminister som inte heller är tillsatt under direkta demokratiska former utan genom indirekt demokrati. Dvs jag väljer ett parti (även om vi har något som liknar personval i Sverige) som sedan genom sin kongress tillsätter en partiledare som om de blir största parti på den vinnande sidan eventuellt får bli statsminister.

2) Religionsfriheten bör definieras som friheten att utöva valfri religion på ett sätt som ej bryter mot svenska lagar och förordningar samt att det ej menligt påverkar den individuella friheten och samhället i övrigt.

Med dagens blogginlägg så vill jag belysa min syn på Religion och dess eventuella påverkan på samhellet och den individuella friheten.

Carin Jämtin har tidigare föreslagit helgdagar baserat på andra religioner än de kristna. Nu kommer också socialdemokraten Peter Weiderud med ett liknande förslag. Utöver detta så har det i massmedia disskuterats om olika former av ledigheter i samband med firandet av Ramadans avslutning i dag den 31/8.

De helgdagar vi har i Sverige anses nog av de flesta ha en kristen bakgrund/historia. Jag skulle dock vilja påstå att både julen, i viss mån påsken, valborgsmässohelgen samt midsommar är djupt rotad i den tidigare Vikingahistoren, dvs Asa-tron. Vad vill jag säga med detta. Jo att helgdagarna i Sverige har en kulturhistorisk ansknytning. Baserat på företagsklimatet i Sverige så var vi tvugna att släppa en utav dessa dagar (en kristen) för att få  fira vår nationaldag under lediga former. Jag drar då slutsatsen att om vi nu skulle ha en eller flera nya religösa högtider så kommer en eller flera av våra andra högtider att få stryka på foten?

Med mina socialistiska ideologiska ideal så vill jag därför starkt emotsäga mig nya helgdagar baserat på religion. De religiösa högtider vi redan har kan man tolerera med ett kulturtradiotionellt perspektiv, men några nya bör inte släppas över bron. Skall vi ha nya eller förändrade högtider så bör de baseras på ett argument som gör att alla  känner sig delaktiga. Jag baserar detta på tanken att jag vill att alla skall inkluderas och ingen skall exkluderas.

Skolplikt och arbetsplikt bör gå före kravet på ledighet baserat på religion.

Gud (om man nu tror på honom) gav oss Söndagen att vila på. Kulturtraditionen gav oss sedan ett antal dagar som om de inföll på en vardag, gav oss ytterligare dagar att vila på. Reformer gav oss (till slut) 25 semesterdagar. Facket förhandlade sedan till sig fler semesterdagar (för vissa kategorier), samtidigt som de (för andra kategorier) förhandlade bort Söndagen som helig vilodag.

Man kan nog vända sig mot detta genom att säga att världen är föränderlig och att folk har en större tendens att flytta på sig. Dock bör man dra gränsen någonstans och min går just här.

Den demokratiske socialisten

Vem är jag rent politiskt?
Vad vill jag rent politiskt?
Vad har jag för åsikter?
Vad har jag för visioner?

Detta och många andra frågor är tanken att denna blogg vad det lider, nu och i framtiden, skall besvara.

Det kommer förmodligen att ta tid. Det kommer att kosta en del tid. Men till slut kommer jag att nå upp ovanför krönet och skapa mig en politisk arena, för mig själv och för alla andra som är intresserad.

Folk runt omkring mig fäller ibland kommentarer liknande: "politik intresserar mig inte".
Det kan jag tycka är en konstig inställning. Snart står vi i en värld där det till och med är politik att andas. Koldioxidspöket jagar oss med flåsande koldioxidandedräkt i nacken och vill beskatta luften vi andas.

Det är bara en av alla frågor som berör och påverkar mig.

Frågor som berör mig och som jag kommer att ta upp på denna bloggen:

Alla människors lika värden (inklusive feminism, kvinnofrid och jämlikhet)
Social Trygghet
Kollektivets ansvar för den enskilde
Löntagarens skyddsrätt mot företagens kortsiktiga vinstintresse.
Barnens trygghet och rättighet till båda föräldrarna.
Könsneutrala insatser inom socialförsäkringen vad gäller separerade familjer.
Alla människors rätt till ett arbete.

Det dyker nog upp fler ämneskategorier och frågor vad det lider.

Detta är en början. En start på något nytt. En framtid.

Väl mött i framtiden!




RSS 2.0