Positiv Nationalism - finns det

Under gårdagen - natten - och idag har jag försökt debattera positiv nationalism men känner att jag blir missförstådd hela tiden. Så jag tänkte att jag skulle förklara lite vad jag menar. Utöver det vill jag förklara vad syftet och målet skulle vara. På en facebooksida eller framförallt på twitters 140 tecken korta inlägg så får allt helt enkelt inte plats.
 
Nationalism
 
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nationalism
 
"Den som bekänner sig till nationalismen benämns nationalist. Nationalismen är en världsåskådning som tar sin utgångspunkt i gemenskapen inom nationernas gränser. Nationalismen hyllar nationen, kulturen, historien och slår vakt om nationalstaten och dess intressen."
 
Begreppet i sig är väldigt vitt. Det finns olika typer av den samt att det finns en viss likhet med patriotism.
 
Patriotism
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Patriotism
 
"Skillnaden mellan patriotism och nationalism består däri, att den förstnämnda alltid är lojal med den hävdvunna statsbildningen och territoriet samt åtminstone i teorin kan kombineras med vilka politiska åsikter och religiösa föreställningar som helst, medan nationalismen är en vidare politisk ideologi med ett förvisso skiftande men ändock tydligt samhälleligt program. Till yttermera visso utgår nationalismen vanligen från nationalstaten som ideal, vilket inte patriotism nödvändigtvis gör."
 
Positiv Nationalism (och/eller Patriotism)
 
Med detta begrepp menar jag att Sverige som land och dess befolkning måste återta och ha förmåga att känna kärlek och glädje av dess symboler, dess kultur och allt som kan definieras som Svenskt. Detta utan att de begrepp jag tidigare nämnt skall exkludera någon baserat på hudfärg, sexuell läggning, politisk åsikt eller annat som definierar oss som individer. Alla som lever och verkar i Sveriges långa land skall känna sig välkomna och få lov att deltaga under parollen alla människors lika värde.
 
Vad har vi för symboler som idag betecknas som Svenska men som (enl min åsikt) oftast förknippas med något negativt eller åtminstone befinner sig i ett slags gråzon:
  • Svenska Flaggan
  • Svenska nationalsången
Tänk er scenariet när Svenska Landslaget i Fotboll har vunnit en landskamp i fotboll och alla efter matchen står upp och lyssnar på nationalsången vända mot den Svenska flaggan tillsammans med alla fantastiska fotbollsspelare och åskådare på någon fotbollsarena. Det är denna känsla jag vill att man skall förmedla och uppleva när vi pratar om den svenska flaggan och den svenska nationalsången. Inte känslan av skam för att man riskerar att förknippas med nationalsocialister, rasister eller andra element som använder sig av dessa symboler i sitt egna "bruna" syfte. Dessa symboler skall inte få förgiftas av personer med annat syfte än att tycka om sitt land och vara stolt över vad det åtstadkommit och vad det i framtiden vill och kan  åstadkomma.
 
Personligen blir jag glad över prestationer av Zlatan. Loreen och Darin. För mig representerar de Sverige på ett positivt och bra sätt. De som alla andra har säkert dåliga sidor precis som du och jag. Men när de vinner en fotbollsmatch, vinner Eurovisionsfestivalen eller när de sitter i TV och visar sin tacksamhet över att de får leva i frihet i vårt land då fäller jag en tår av glädje och känner stolthet över att vara Svensk och få dela detta med dem.
 
När det gäller svensk kultur så blir allting mycket mer komplext. Vad är svensk kultur och vad har vi ärvt alternativt tagit till oss från utländsk kultur? Personligen tycker jag att det är ointressant. Det viktiga är vad vi själva definierar som svenskt och vad vi personligen vill fira och se som svensk kultur och tradition.
 
Själv räknar jag nedanstående som svensk kultur och tradition.
  • Luciafirande - inklusive ett antal traditionella sånger och beklädnader. Normalt Lucia, tärnor, stjärngossar, pepparkaksgubbar/- gummor samt tomtegubbar/-gummor.
  • Julafton - med gran, julklappar, julbord och diverse dryckesjom i normala kvantiteter
  • Nyårsafton - med raketer, hummer, kaviar eller vad man nu väljer att äta
  • Påskbord - i princip samma sak som julafton dock byter man ut tomten och klapparna mot godis och ägg
  • Valborgsmässofirandet - valborgsmässobål, körsång, studenthattar och en god middag
  • 1:a Maj - demonstrationer och demonstrationståg
  • Kristihimmelsmässodagen - kristi flygare - första gräspippardagen - kalla den för vad ni vill - en del säger tom 1:a metardagen. Många olika traditioner och helt beroende på hur och var man växte upp.
  • Midsommarfirende - midsommarstång, sånger, snapsar och SILL. Detta är nog det svenskaste jag känner till.
  • Kräftskiva - ytterligare en mathögtid - med middag sånger och löjliga med roliga hattar och andra tillbehör.
Dessa traditioner är inget vi skall dölja eller göra oss löjliga över. Alla är välkomna att deltaga och vi skall inte exkludera eller ändra på det sätt vi firat dessa traditioner då de har en historiskt vedertagen betydelse för gemenskap, värme och svensk kultur. 
 
Problematiken i dagens Sverige är att symbolerna och traditionerna har stigmatiserats på så sätt att offentliga myndigheter och dess utövare är så otroligt rädda för att någon skall känna sig kränkt utan att för den saken kontrollerat det med någon som det eventuellt kan beröra. Vilket medför ett antal i min mening korkade uttalanden och åtgärder vilket medför martyrkskap och politiska poänger för partier som befinner sig på absoluta högerkanten. Vi spelar dem rakt i händerna.
 
Det som saknas idagens mediabrus och i det politiska livet är dialog. Kommunikation förgör vapnen för de främlingsfientliga partiernas agenda och opposition. Det förhindrar också att personer i gråzonen dras till dessa partier då deras farhågor annars görs sanna då de inte får svar från någon annan,

RSS 2.0