Könsmaktsstrukturer

Könsmaktsordningen eller patriarkatet är en samhällsstruktur som direkt eller indirekt ger män som grupp makt över kvinnor som grupp.
 
Detta ger sig uttryck i oskäliga löneskillnader, ojämn fördelning av makt i bl a bolagsstyrelser och andra bestämmande (makt-) organ. Men också ojämnt uttag av föräldraförsäkringen som i förlängningen förstärker löneskillnader och karriärsutvecklingen.
 
Men det är också strukturer som påverkar mäns makt över kvinnan och som i vissa fall leder till mäns förtryck och i förlängningen mäns våld mot kvinnan.
 
Hedersförtryck är inte ett sätt att peka ut en specifik grupp, kultur eller religion. Det är ett sätt att peka ut hur dessa patriarkala strukturer påverkar samhället så att mer än en förövare utövar detta förtryck och i förängningen våld mot kvinnor enligt vissa regler och mönster.
 
Ur mitt perspektiv handlar inte användandet av hedersförtryck att peka ut och fördömma. Det handlar snarare om att förstå och att komma till hjälp.
 
Det handlar lika väl om att tillse att ingen tvingas till varken att ta på sig (mot sin vilja) som att slippa att ta sv sig (mot sin vilja) ett plagg som förutbestämnts av dessa strukturer.
 
OBS: Desss strukturer förekommer och har förekommit på ett eller annat sätt i alla samhällen och kulturer. Det handlar om att känna igen och motarbeta mönster.
 
Det handlar om antirasism och feminism. Det handlar om ALLA människors lika värde på sina egna vilkor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0