SD och den nedärvda essensen

(klippt från Sundsvalls Tidning´s ledare 12 september 2014)

Men SD pratar ju inte om ras eller etnicitet, de säger ju att det blir kaos om människor från olika kulturer blandas.

Både sant och inte. Rasism behöver inte handla om etnicitet. Kulturrasism är också rasism, och att peka ut människor som tillhör en särskild religion är rasism. Rasism är att inte tro på människors lika värde, att peka ut olika grupper som bättre eller sämre än andra beroende på var de råkar vara födda, vilken religion de tillämpar eller hur de ser ut.

SD:s tidiga propaganda var dock tydligt rasistisk utifrån etnicitet. Att de försöker tvätta bort rasismen offentligt betyder inte att de lämnat de rasistiska värderingarna, vilket också visar sig tydligt i avslöjande efter avslöjande om medlemmars och politikers rasistiska uttalanden. Senast igår avslöjades en film där SD-representanter smygfilmar personer och hånar dem baserat på varifrån de ser ut att komma.

I partiets eget principprogram, delen som handlar om Människan, står att läsa:

"Vi tror inte på teorin om att människor föds som blanka blad som kan fyllas med vilket innehåll som helst. (... ) Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser. Delar av denna essens är gemensam för de flesta människor och annat är unikt för vissa grupper av människor eller för den enskilde individen. (... ) Om det till exempel är så att en viss företeelse i olika varianter förekommit i nästan alla mänskliga samhällen i nästan alla tider, så menar vi att det är rimligt att anta att den på något sätt är kopplad till den mänskliga essensen."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0