Arbete och utökad välfärd/offentlig sektor

Varken världen, europa eller det Svenska samhället mår särskilt bra just nu. Åtminstone inte om man frågar den lilla människan. Den som är beroende av ett inkomstbringande arbete, en fungerande vård, skola, barnomsorg och äldrevård. Vi har högre arbetslöshet än på mycket länge och det drabbar framförallt de unga. De nyutexaminerade gymnasieeleverna och högskolestudenterna står utanför arbetsmarknaden till större den än någonsin. Klassklyftorna ökar och en stark högerextrem strömning gör allt för att skapa en vi och dom känsla för att utestänga flyktingar i behov av västerlandets hjälp.
 
Alla dessa prolem kräver åtgärder nu. Frågan är om vi har råd att vänta till valet 2014 och om INTE hur kommer vi till rätta med problemen.
 
Åtgärd ett borde vara att lösa arbetslösheten. Som Vänsterpartist ser jag ett antal åtgärdspunkter som behöver diskuteras, finansieras och beslutas om: (lägger upp det i punktform, men inte  nödvändigtvis i kronologisk ordning)
 
  • Sex timmars arbetsdag, till att börja med i offentlig sektor. Främst för att frigöra arbetstid så att fler kan nyanställas.
  • Kompetenshöjande behovsprövad utbildningsplaner inom offentlig sektor (framförallt inom skola, förskola och vården). Detta för att kunna ta in arbetslösa under utbildningstiden så att dessa kan få arbetslivserfarenhet samt få in en fot på arbetsmarknaden.
  • Satsningar på Infrastrukturen. Renoveringar och utbyggnad av tågnätet. Dubbelspår där så behövs. Detta främjar nyanställningar inom banverket.
  • Återförstatligandet av Svensk Järnväg. Banverket och SJ samt övriga delar skall finnas inom ett bolag för att främja statilig kontroll och behovsanalys över vad som skall göras. Stoppa alla möjligheter till att olika bolag skyller på varandra när något går fel.Det statliga tågnätet skall vara det första alternativet när företat inom Sverige vill frakta gods från punkt A till B. Det statliga SJ skall vara det första alternativet när privatpersoner vill åka inom Sverige för att främja minskade utsläpp och minska flygtrafiken (det är barrockt att det är billigare att flyga vissa sträckor istället för att ta tåget), samt att man skall slippa flertalet tågbyten och framförallt byta mellan olika bolag och på så sätt riskera att missa ett byte pga förseningar,
  • Specialistsjukvård skall regleras alternativt förstatligas för att förhindra den överfakturering som idag sker mellan landstinget. Alla oavsett var man bor skall ha rätt till samma sjukvård. Det skall inte vara en resursfråga (budget) om man skall få bästa vården eller den alternativa vården. Alla skall få den för dagen bästa sjukvården i Sverige. Vi skall dessutom satsa pengar på ökat antal utbildningsplatser för läkare i Sverige. Kostnade för detta skall finansieras genom att utbildningsplatsen garanterar en kontraktsplats i de landsting som idag saknar tillräckligt antal läkare. Hyrläkare skall inom en snar framtid tas bort helt. En läkare utbildad på universitet i Sverige skall i första hand arbeta inom Landstingsvårdn, sekundärt på egen klinik.
  • Skolan skall regleras så att alla, oavsett var de är födda och bor garanteras samma utbildningskvalitet och innehåll.
  • Återinförande av skolbibliotek. Personal anställs och böcker köps in för att garantera att skolans elever garanteras det kulturella utbud som fanns innan avregleringen.
  • Skolläkare, skolsjuksyster, skolkuratorer skall regleras så att det finns på varje enskild utbildningsplata

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0